Genom att dela kan människor få tillgång till mycket mer – och leva ett rikare liv
Karin Kjellson! Vad talar för att människor som väljer att investera i ett miljömässigt hållbart boende också upplever ett rikare boende?
– Hemmet är en spegel av oss själva, och hur vi organiserar våra liv. Om du är medveten kring framtidsfrågor förändras allt från matvanor, resebeteenden, till hur du fördelar din tid. Medvetenhet och vilja att vara del av en förändring får stora konsekvenser för framtidens hem. Samhället kanske inte har kommit dit än, men redan nu är det uppenbart att ändrade beteenden förändrar våra hem i grunden. Från att källsortering tar mer plats i köken – i det lilla – till att människor i framtiden kan komma att ha avsevärt mycket mer fritid jämfört med i dag. När gränser suddas ut mellan arbetstid och fritid, och vi lever våra liv på annorlunda sätt, kommer det att påverka våra hem.
Ni har publicerat en studie som visar att coliving leder till mindre koldioxidutsläpp, hur kan den insikten komma att påverka framtidens hem?
– Vi har gått från en väldigt funktionalistisk era, där människor har separerat saker utifrån funktion i separata rum, till en tid där saker och ting överlappar mer och kan samnyttjas mer. Människor kommer känna sig hemma på fler platser än i den privata bostaden. Hemmet expanderas. Som arkitekter ser vi väldigt stor potential i just resursdelning. Det skulle ge många väldigt stora fördelar att kunna nyttja saker tillsammans. Och allt behöver inte nyttjas 100 procent av tiden. Genom att dela kan människor få tillgång till mycket mer och leva ett rikare liv. En studie som TIP nyligen publicerade visar att det leder
till en dubbel effekt – både i form av mer yta och i minskad klimatpåverkan.